Aandacht voor datastructuren en werkprocessen

OMS upgrade

Mogelijk heb je al een onderhoudsmanagementsysteem (OMS) om de maintenance afdeling te coördineren. Bijvoorbeeld in de vorm van een Excel waar alles in wordt bijgehouden, of een meer geavanceerd systeem dat geïntegreerd is met het ERP-systeem. Ongeacht de omvang of complexiteit van het systeem zien we vaak dat het gebruik ervan wordt ervaren als een administratieve last. Veerenstael is erin gespecialiseerd om het systeem voor jóu te laten werken, in plaats van dat jij voor het systeem werkt!

Wat is een onderhoudsmanagement systeem?

Voor velen zal dit al duidelijk zijn, maar toch willen we hier even bij stilstaan. Voor een OMS bestaan verschillende benamingen; een onderhoudsbeheersysteem (OBS) of een Computerized Maintenance Management Systeem (CMMS). Veerenstael maakt gebruik van Ultimo en Maximo. Dit zijn systemen die primair het werkorder proces ondersteunen. Zodoende werken vaak de service coördinatoren, werkvoorbereiders, (hoofd) technische dienst en maintenance engineers met deze systemen. Het gaat hierbij om het inrichten, plannen, voorbereiden, uitvoeren en archiveren van onderhoudsactiviteiten gekoppeld aan een assetstructuur. Meestal worden minimaal de correctieve, preventieve en inspectie orders in het systeem beheerd, maar het systeem kan aangevuld worden met sparepart beheer, audit begeleiding en nog veel meer!

VERBETEREN MET EEN OMS, WAT LEVERT HET OP?

Het werkorder proces focust zich sterk op het uitvoeren van de operationele loop. Maar juist door de informatie op tactisch niveau in te zetten, kan er veel bereikt worden. Door het opslaan van de juiste data is het onderhoudsmanagement systeem een bron van informatie voor de PDCA in de maintenance organisatie.

Op tactisch niveau gaan vaak de reliability engineer, de maintenance engineer en de performance manager met de informatie aan de slag. Zo is bij een goede inrichting van het onderhoudsmanagement systeem onder andere de volgende informatie eenvoudig uit het systeem te halen:

ASSET PRESTATIES:

 • Beschikbaarheid en of betrouwbaarheid van de assets
 • Bad actors
 • Performance killers
 • Cost drivers

MAINTENANCE PRESTATIES:

 • % op tijd uitgevoerde werkorders
 • # openstaande meldingen
 • Benodigde capaciteit in de uitvoering
 • Verhouding prio 1, 2, 3 meldingen
 • Benodigde onderhoudsbudget

VALKUIL BIJ HET GEBRUIK VAN EEN OMS

Een onderhoudsmanagementsysteem wordt vaak gezien als een administratieve last. Vaak door onderstaande punten;

 • Men koppelt niet terug aan de operationele loop wat er met de data wordt gedaan en wat de resultaten hiervan zijn
 • Er wordt te veel, niet of minder relevante informatie aan de aan de gebruiker gevraagd, waardoor het draagvlak voor goede data hygiëne afneemt

HOE KAN VEERENSTAEL MIJ HELPEN MET MIJN OMS?

Binnen Veerenstael zijn er drie stromen die bedrijven helpen bij het verbeteren van de onderhoudsmanagement systemen:

 • OMS Quickscan; in enkele sessies inzicht in de status van en een opgeschoond OMS
 • OMS Upgrade; verbeteren vanuit OMS en opschoning van OMS
 • OMS Implementatie; maatwerk OMS afgestemd op jouw wensen en behoeften

Veerenstael helpt organisaties met het selecteren en het inrichten van de meest relevante informatie. Omdat we onze werkwijze en de uitkomsten ervan overdraagbaar maken, ontstaat er een verbetercultuur van maintenance manager tot monteur.

Prestatiegericht onderhoudscontract
 

OMS QUICKSCAN

Als het probleem nog in kaart moet worden gebracht, kunnen wij een OMS quickscan uitvoeren. Per onderdeel van het onderhoudsmanagement systeem onderzoeken we aan de hand van data-analyses en vragenlijsten waar de pijnpunten zitten. Een concrete greep uit onze werkorder vragenlijst:

 • Hoeveel openstaande werkorders zijn er?
 • Hoeveel procent hiervan is gepland?
 • Zijn er afgesloten orders of meldingen die geen duidelijke technische afsluit tekst hebben?
 • Welke asset groepen worden niet onderhouden?
 • Welke ontbrekende basisinformatie wordt er niet opgeslagen?
 • Wat is de impact op de FMECA-beheersmaatregel als onderhoud niet uitgevoerd wordt?

In enkele sessies met jouw maintenance team bespreken we verbeterkansen en onregelmatigheden en de impact hiervan. Samen met jouw verantwoordelijke medewerker schonen we het OMS op.

OMS upgrade
 

OMS UGRADE

Wil je een grondiger aanpak, overweeg dan een OMS upgrade. Deze upgrade bestaat uit een meer omvangrijke scan op alle facetten van maintenance management. We sporen de verbeterkansen en onregelmatigheden op in OMS data. Na de upgrade ben je in staat om te sturen op variabelen en prestaties die belangrijk zijn in jouw organisatie.

Ultimo implementatie door ultimo
 

OMS IMPLEMENTATIE

Als uit de scans komt dat een (her)implementatie van je OMS nodig is, bieden we de mogelijkheid tot het uitvoeren van een OMS (her)implementatie. Dit is meestal een klant specifiek product dat in de vorm van een project wordt aangeboden. Het project volgt een standaard projectmanagement aanpak en wordt begeleid door een meer ervaren specialist met specifieke kennis op het gebied van IT en maintenance management.

Veerenstael doet het huiswerk en biedt inzicht, jouw team neemt de beslissingen.

Meer weten? Rik helpt je graag!

Heb je interesse of een vraag over wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem dan contact met me op. Ook met vragen over andere diensten kun je altijd bij mij terecht.

Rik Kobussen

Oprichter Veerenstael & Maintenance Management consultant

Rik Kobussen

Gerelateerde projecten

Onze partners

© 2024 veerenstael.nl | Cookies