Vijf tips bij het kiezen van een OMS

Stel, je houdt je bestelbonnen, werkorders of preventief onderhoud bij op papier, of in Excel.
Het werkt, maar je weet dat het bijhouden van gegevens of processen beter en efficiënter kan. Je hebt al met een schuin oog naar OMS / CMMS systemen gekeken, maar waarom zou je aan een van deze systemen beginnen?

Een onderhoudsmanagement systeem (OMS) of Computerized maintenance management system (CMMS) heeft verschillende functionaliteiten. Afhankelijk van jouw situatie moet je bepalen welke functionaliteiten je wilt benutten. De vraag die hierin een belangrijke rol speelt is; Wat levert het op? Want een feit is, hoe meer functionaliteiten je toepast, des te meer tijd erin gestoken moet worden om de boel op orde te houden, met het bijkomende risico dat het draagvlak bij je medewerkers langzaam verloren gaat.

We zetten 5 functionaliteiten op een rijtje

 

 1. Werkorder management 
  Werkordermanagement is een van de belangrijkste onderdelen van een OMS en wordt vrijwel altijd ingericht. Hiermee kunnen o.a. preventieve, correctieve en inspectie orders worden begeleid door het onderhoudsproces.
 2. Historie schrijven
  Door alle informatie, opgedaan bij het uitvoeren van Preventief onderhoud, Correctief onderhoud en inspecties op de juiste manier archiveren, is het mogelijk om de kennis die bij de monteur in zijn hoofd zit voor een groot deel in het systeem te borgen en overdraagbaar te maken.
 3. Asset beheer
  De ruggengraat van je OMS is de system breakdown structure. In deze boomstructuur kun je alle assets beheren. Afhankelijk van de situatie bepaal je de benodigde diepgang. Aan elke asset is informatie te koppelen zoals component types.
 4. Inzichtelijk maken prestaties 
  Met alle informatie die wordt gearchiveerd in het systeem kunnen waardevolle analyses worden gemaakt. Zoals beschikbaarheid van assets en onderhoudsprestaties van de uitvoering.
 5. Kosten beheersen & budgetten bepalen 
  Door bijvoorbeeld onderhoudskosten (materiaal, onderaannemers & uren) te bepalen van de onderhoudsplannen is een deel van het benodigde onderhoudsbudget eenvoudig inzichtelijk te maken.

En nog veel meer!
Er is nog veel meer informatie te borgen in een OMS waarmee het systeem helpt bij goed Asset Management zoals Sparepart management, leveranciersmanagement, Auditering, Management of change etc.

Wat denk je, gaan we je helpen met de implementatie van jouw OMS om je processen te optimaliseren? We nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek.

OOK INTERESSANT VOOR JE: OMS-UPGRADE: AANDACHT VOOR DATASTRUCTUREN EN WERKPROCESSEN

Deel dit bericht op

Meer berichten

© 2024 veerenstael.nl | Cookies