Storingsanalyse; waar moet ik ook al weer aan denken?

Veerenstael’s Roy van Dam: Wanneer de basis op orde is en storingen netjes worden geregistreerd in het OMS-systeem, dan is het mogelijk gerichte analyses te verrichten op de data. Zeker als je in de rol van Maintenance of Reliability Engineer opereert, dan zit de continu-verbetercultuur gebakken in jouw werkzaamheden. Ten behoeve van storingsanalyse heb ik een aantal tips of indicatoren voor je die handig zijn om de rotte appels aan te pakken in jouw systeem/proces. Bij Veerenstael kennen wij in ieder geval drie indicatoren hiervoor; Bad Actors (BA), Perfomance Killers (PK) en Cost Drivers (CD).

  • Bad Actor: Dit is die Asset die in de opgegeven tijd het meeste heeft gestoord, waar vanuit de maintenance afdeling (meestal monteur) of operations (meestal procesoperator) tijd nodig was om deze asset weer werkend te krijgen. Voorbeeld; als een pomp wekelijks stoort en dit ook netjes wordt geregistreerd, dan zal deze asset hoog in de BA-lijst naar voren komen.
  • Performance Killer: Dit is die Asset die ervoor gezorgd heeft dat het proces veel downtime (stilstand) heeft opgeleverd. Voorbeeld; als een pomp ervoor heeft gezorgd dat het proces drie weken stil heeft gelegen, zal deze asset ervoor zorgen dat het hoog in PK-list naar voren komt.
  • Cost Driver: Dit is die Asset die ervoor zorgt dat er veel geld uitgegeven moet worden om deze asset in stand te houden. Hiermee worden zowel preventieve kosten als correctieve kosten opgeteld. Voorbeeld; als een pomp veel correctieve kosten heeft gemaakt t.o.v. de preventieve kosten, dan is er wellicht een nieuwe onderhoudsstrategie voor de pomp nodig, of is de pomp financieel misschien wel op.

Pareto-analyse

De meeste OMS-systemen hebben geen goede analyse tool (bijv. Pareto-analyse). Wat betreft de indicatoren (BA/PK/CD) werk ik meestal met een data-export. Vanuit deze data-export is de Pareto-analyse een eenvoudige manier om te prioriteren op de juiste assets. Bij de Pareto-analyse heb je met een selectie van 20%, 80% van jouw storingen en/of rotte appels in het vizier. Wanneer je de 20% BA en PK aanpakt, zul je gaan merken dat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van jouw proces zal gaan toenemen. Door de 20% CD aan te pakken zul je meer financieel inzicht gaan krijgen in welke assets veel kosten vragen. Wanneer de verhouding kostenuitgave voor een asset op correctief onderhoud vele mate hoger is dan het preventief onderhoud, is het verstandig om te bekijken of de genomen beheersmaatregelen wel effectief zijn.

Root-Cause Analyse (RCA)

Uiteraard ga je ervan uit dat een gekozen beheersmaatregel effectief is en de kans dat de storing optreedt verminderd is. Het komt voor dat dit toch niet het geval is. Ten grondslag hieraan ligt dat de oorzaak niet bestreden is, maar dat een symptoom is aangepakt. Voor dit soort gevallen is het aan te raden om een Root-Cause Analyse (RCA) te starten om de onbekende oorzaak te achterhalen. Tijdens deze actie is het een samenspel van diverse experts om te gaan bepalen wat nou feitelijk gebeurd is tijdens deze storing, zonder dat daar meningen in verstrengeld raken.

Heb je na het lezen van deze tips over het analyseren van storingen alsnog het idee ‘Ik heb wat hulp nodig? Wij staan graag voor je klaar! Neem contact met ons op en laat een van onze consultants eens meekijken. 

Deel dit bericht op

Meer berichten

© 2024 veerenstael.nl | Cookies