Hoe is het om te werken als maintenance management consultant?

Collega’s Koen en Eline zijn als junior gestart bij Veerenstael en werken bijna een jaar als maintenance management consultant. Wat waren hun verwachtingen om te werken als consultant in de onderhoudssector en hoe ervaren ze hun werkzaamheden inmiddels?

Verwachtingen

‘We hadden van onze rol als consultant verwacht dat we met name advies zouden uitbrengen bij de klant. In de praktijk staan we als junioren met onze voeten in de klei en zijn we dicht betrokken bij projecten. We hebben onder andere veel contact met accountmanagement, we maken een strategisch plan van aanpak, stellen kaders vast en winnen informatie in bij projectleden om hen zo goed mogelijk bij hun uitdagingen te kunnen helpen.

Wat we vooral hebben gemerkt is dat communicatie belangrijk is. We gaan met een open blik in gesprek, stellen de vraag achter de vraag en zijn niet bang om kritisch te zijn. De ervaringen die we tijdens onze studie (TU en HU) en eerdere opdrachten hebben opgedaan, gebruiken we om een gedegen analyse uit te voeren en een advies uit te brengen aan onze project leidinggevende bij de klant. En doordat lijntjes op onze projecten kort zijn, weten we projectcollega’s goed te vinden en kunnen we makkelijk contact leggen om effectief aan de slag te gaan.’

Starten als maintenance management consultant

‘Het starten van een eerste project was vanzelfsprekend spannend, maar hierbij helpt dat we altijd terug kunnen vallen op onze collega’s en leidinggevenden binnen Veerenstael. Als je eenmaal een eerste project hebt doorlopen, gaat een nieuw project efficiënter van start en zijn er herkenningspunten en een strategie waar we uit kunnen putten. Op vrijdagen werken we voor Veerenstael zelf en krijgen we met name bedrijfskundige aspecten mee, onder meer door het werken aan casussen en innovatietrajecten.

Eén van de leuke elementen van het werken als consultant is een kijkje nemen in meerdere organisaties en diverse sectoren. Door aan verschillende projecten te werken, is het mogelijk om in korte tijd veel kennis op te doen. Deze kennis passen we vervolgens bij een ander bedrijf weer toe. We zien overeenkomstigheden in werkzaamheden, processen en dynamieken, ondanks dat iedere organisatie natuurlijk zijn eigen uitdaging heeft.’

Projecten bij de klant

‘Bij elk project start je als consultant met een nieuwe puzzel; snappen wat een klant wil en zijn of haar vertrouwen krijgen door onze ervaring en kennis te delen. Je hebt een helicopterview nodig om door te hebben wat de dynamieken of processen zijn in een bedrijf en weten waar je op kunt sturen door duidelijke en goede communicatie naar stakeholders. Niets is leuker dan bij een bedrijf binnen komen en de stukjes van de ‘probleem’ puzzel bij elkaar te leggen, samen op te lossen en te verbeteren. Een fris oog, een externe blik, logisch nadenken, oplossingen zien en onze ervaring helpt hierbij.

Projectcollega’s weten ons te vinden en denken met ons mee, waardoor we samen meteen een stuk verder in onze oplossing komen. Men waardeert wat we bij hen komen doen en ziet dat er verbeterslagen worden gemaakt bij vraagstukken waar geen tijd of expertise is om het zelf te doen. Zo kunnen we echt meerwaarde bieden aan de klant.’

Interesse in een carrière bij Veerenstael?

Wil je aan de slag bij het leukste asset en maintenance management consultancy bureau en werken voor diverse opdrachtgevers in de productie-industrie of infra?
Bekijk onze carrière pagina of neem contact met ons op!

Contact
Deel dit bericht op

© 2024 veerenstael.nl | Cookies