De basis op orde in industrieel onderhoud

Mijn naam is Derek van Roon, hoofd technische dienst bij Bunge Amsterdam en klant van Veerenstael. De wereld van industrieel onderhoud wordt tegenwoordig gedomineerd door buzzwords zoals “industrie 4.0”, “Machine learning”, en “Algoritmen”. Veel bedrijven willen hier mee aan de slag om met de tijd mee te gaan, maar vergeten dat om deze technieken effectief te maken, er veel basisprincipes zijn die ook op orde moeten zijn. En dit is iets waar veelal niet genoeg aandacht aan wordt besteed.

Waar werken wij aan bij Bunge?

Ik ben een samenwerking aangegaan met Veerenstael om de basisprincipes van industrieel onderhoud op orde te krijgen:

  • Up to date asset register en technische informatie
  • Smeer technisch onderhoud op orde
  • Basis preventief onderhoud, inspecties en overhaal intervallen
  • Kritikaliteit, weten wat belangrijk is in je fabriek
  • Spare parts, zodat je tijdig kan acteren
  • Basis predictief onderhoud, trilling meten, ultrasoon, infrarood
  • Continue verbeteren loops, analyse op bad actors

Bij alle bedrijven waar ik in dienst ben geweest de afgelopen jaren heb ik nog nooit deze basisprincipes 100% op orde gezien, terwijl dezelfde organisaties zo graag met online monitoring en industrie 4.0 aan de slag willen.

Een goede test voor elke industriële onderhoud afdeling zou zijn om de volgende vraag te stellen: “Wat zijn je top 10 kritische assets, en kun je spare parts en preventief onderhoud schema’s binnen een paar clicks inzichtelijk maken?”.

Bij Bunge hebben we dan ook een focus op onder meer het op orde brengen van asset registers en spare parts, kritikaliteit analyses met behulp van afdeling productie, doen van downtime analyses met verbeteracties en opschonen van preventief onderhoud. Ik ben jarenlang bezig geweest zelf hier stappen in te maken, zowel bij Bunge als vorige werkgevers. In mijn huidige rol als hoofd TD heb ik niet de tijd die ik vroeger had om aan deze zaken te besteden. Veerenstael ontzorgt mij in deze taken met maintenance engineers met zeer weinig inwerktijd.

Maintenance industrie 4.0 scherm in PCS7

Naar mijn mening is het wenselijk voor bedrijven die met industrie 4.0 aan de gang gaan, meer de focus leggen op bestaande data. Veel bedrijven geven enorme bedragen uit aan de installatie van nieuwe hardware. Bij Bunge zijn wij ook begonnen met een digitale transformatie van onderhoud, maar wij hebben het doel gezet geen enkele sensor bij te bouwen en alleen te beginnen met data uit ons SCADA-systeem dat al beschikbaar is (een SCADA-systeem maakt real time beschikbare data uit je systeem inzichtelijk en productie is op afstand te beheren en controleren). Dit heeft geleid tot een prototype SCADA-scherm speciaal voor onderhoud doeleinden. En de investering? 5 maanden een stagiair TBK met een stagevergoeding.

In het kort dus mijn tip aan alle onderhoudsafdelingen van Nederland: Hou het simpel en zorg dat je eerst de basisprincipes op orde hebt!

Meer lezen over basis op orde of industrie 4.0? Dan vind je dit vast ook interessant

Deel dit bericht op

© 2024 veerenstael.nl | Cookies