Maak leren leuk met de Asset Management Experience

Een dag lang naar een trainer luisteren over asset management? Boring! Het kan veel leuker. Het menselijk brein is dol op leren door te spelen. Veerenstael ontwikkelde daarom de Asset Management Experience (AME); een asset management training, waarin we onze kennis over asset management met innovatieve vormen van leren combineren. Teams verdiepen door samen te werken hun kennis over asset management in een bedrijfssimulatie, waarbij aansluiting wordt gemaakt op de eigen bedrijfssituatie. De game is een volwaardige training, maar is ook geschikt als leerzaam bedrijfsuitje.

Geen schoolse training, maar een leerzame belevenis

Asset management is vaak ingewikkelde materie. Daardoor kan het lastig zijn om dit onderwerp op een laagdrempelige manier op de agenda te krijgen binnen je organisatie. Als je kennis over wilt dragen over asset management theorieën en -modellen, dan is de geijkte manier om schoolse trainingen te organiseren. Een klassieke training draagt weliswaar kennis over, maar creëert geen verbinding tussen de mensen. De AME combineert het beste van beide door een leuke leerervaring te creëren, op basis van echte asset management situaties.

Rik Kobussen, oprichter van Veerenstael, legt uit waarom hij koos voor een game. “We vinden ons vak oprecht super boeiend en dat enthousiasme willen we graag overbrengen. Maar wel op een leuke, frisse, manier. Een game waarbij mensen plezier hebben past daar goed bij. Bovendien onthouden mensen beter als ze lol hebben. De game is geschikt voor een breed publiek: van asset managers die verbinding willen brengen in de organisatie tot professionals die willen weten wat er bij het organiseren van onderhoud komt kijken. Ondertussen leer je samenwerken, beslissingen nemen en strategieën combineren. De game wordt aangepast aan een bedrijfsspecifieke casus van de spelers en wordt begeleid door ervaren mensen uit het vak. Teams lopen dus naar buiten met tools die ze de volgende dag al kunnen inzetten om de eigen bedrijfssituatie te verbeteren.”

Hoe werkt de AME?

Voordat het spel gespeeld wordt, heeft Veerenstael contact met de opdrachtgever om de bedrijfssituatievragen die op het gebied van asset management spelen duidelijk te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld de samenwerking met productie zijn. Of verbinding tussen de werkvloer en de top van de organisatie die naar risico gestuurd onderhoud wil. Deze vraagstukken komen dan aan bod in de game.

En dan is het zover: de deelnemers zetten zo’n anderhalf uur lang op locatie naar keuze hun tanden in het redden van een koekjesfabriek. Dit gebeurt in een groep van 4 – 6 deelnemers.

De focus van de koekjesfabriek lag altijd op productie en minder op de technische staat van de installaties. Nu komt er een gigantische order binnen. Er moet in een korte tijd een recordaantal koekjes geproduceerd worden. En dat terwijl de storingen en veiligheidsincidenten elkaar in rap tempo opvolgen. Niet echt de ideale situatie om een topprestatie te leveren. Wat pak je dan als eerste aan?

Daar komen de deelnemers om de hoek krijgen. Ze werken samen aan een oplossing. Iedere speler heeft zijn eigen specialistische rol met voordelen en toegang tot specifieke gegevens. Allemaal hebben ze dus een stukje van de puzzel. Wanneer de deelnemers samenwerken, kiezen ze op basis van de gecombineerde informatie een strategie. Maar let op! Tussen de rondes bellen de stakeholders uit de koekjesfabriek met extra input en is er tijd om te overleggen.

In de simulatie komt altijd een aantal elementen uit de praktijk terug:

1.    Beheersen van datahygiëne in het onderhoudsbeheersysteem
2.    Kennis en kunde die verdwijnt
3.    Beheersen van technische risico’s
4.    Inzicht hebben en op voorraad houden van reservedelen

Evaluatie

Na afloop is het tijd voor de evaluatie. En dit is precies is wat de game heel krachtig maakt als training in asset management. De AME wordt namelijk begeleid door ervaren professionals van Veerenstael in asset management die de spelers helpen de gemaakte spelkeuzes te relateren naar de praktijk.

Het doel van de begeleiders is om de deelnemers met veel extra kennis weer naar huis te laten gaan. Rik licht toe: “Tijdens het spel letten de begeleiders op de informatie die ze vooraf hebben gekregen. Zo kunnen ze heel gericht helpen en hints geven. Bij de evaluatie worden de spelsituaties aan voorbeelden uit de praktijk gekoppeld door de begeleider en krijg je dus tips hoe je de situatie in je eigen organisatie kunt veranderen. De highscore verbeteren is natuurlijk mooi, maar het echte doel is dat de deelnemers hun eigen bedrijfssituatie hierna kunnen verbeteren. De winst zit in het behalen van je leerdoelen, net zoals bij een reguliere cursus.”

Je moet je hokje wel uit

Wat de simulatie extra leuk en ook leerzaam maakt is dat je niet anders kunt dan samenwerken. “Met jouw gegevens alleen win je de wedstrijd niet. Je moet dus uit je hokje komen om te overleggen wat de beste strategie is en je elkaar gaat helpen” legt Rik uit.

Ook de verbanden naar de eigen werksituatie helpen bij het leren benadrukt Rik. “Je herkent situaties uit je werkomgeving, zo leer je dus door associatie en dat is een goede manier voor je hersenen om dingen te onthouden. De kracht van de game is dat het een behoorlijk complex onderwerp op een laagdrempelige manier uitlegt voor een brede doelgroep. En dat terwijl je niets inlevert op de kwaliteit van de inhoud.”

De spanning, competitie en gezelligheid alleen al zijn de ideale elementen voor een gezellig teamuitje. De AME is nog veel meer dan dat: een volwaardige training die ervoor zorgt dat asset management nog de volgende dag gespreksonderwerp wordt in je organisatie.

Ontdekken dat leren leuk is en je eigen bedrijfssituatie concreet verbeteren? Kies dan voor de Asset Management Experience.

Bel +31850041465 of klik op de button om meer over AME te lezen of je in te schrijven!

Vertel me meer over Asset management Experience!
Deel dit bericht op

© 2024 veerenstael.nl | Cookies