Check dan deze 5 tips

Vijf dingen die ik had willen weten als startend Maintenance Engineer

Als ondernemer ben ik eigenlijk altijd bezig met de toekomst, de ontwikkeling van het bedrijf en de mensen. Je helpt klanten met (onderhouds- en asset management) strategieën en begeleidt mensen bij praktische uitdagingen in het vak maintenance management. Had je me dat tien jaar geleden gevraagd, dan had ik waarschijnlijk heel hard met je mee gelachen (toen was ik vooral bezig met het werk zo goed mogelijk uit te voeren).

Dat bracht me op het idee om de dingen die ikzelf heb geleerd te delen met jullie. Sommige dingen zullen open deuren zijn, andere zaken brengen je wellicht tot een inzicht die je voorheen niet had. Dit zijn de dingen die mij zijn bijgebleven op mijn pad; van monteur tot directeur.

1 Elimineer 'laagopgeleid'

‘Laagopgeleid’ het woord alleen al roept bij mij vraagtekens op. Wie in de werkende wereld wil als zodanig bestempeld worden? En wie zou dat moeten zijn? Iedereen die minder dan een HBO-opleiding heeft? Naast het feit dat praktisch geschoolde mensen (een veel betere term) veelal vaker cursussen ondergaan, is er een schrijnend tekort aan uitvoerende talenten in de techniek. Waardering kost niets en weegt minstens zo zwaar als een goed salaris. Bovendien heb je in elke coördinerende en organiserende rol elkaar keihard nodig. Dus; schrap ‘laagopgeleid’ uit je vocabulaire en koester de mens.

2 Voor directie presentaties; zorg dat je nichtje van 4 het begrijpt

Ik heb getwijfeld of dit de nummer 1 of 2 zou moeten zijn. Het is by-far de meest praktische tip voor als je ooit presentaties moet geven voor directies en/of management personen. Zó vaak heb ik overschat wat de inhoudelijke kennis is van mensen bij de presentatie van inhoudelijke onderwerpen. De valkuil die dan op de loer ligt, is dat je zaken uit gaat leggen, de presentatie uitloopt, besluiten worden afgeraffeld of in het ergste geval worden neergesabeld omdat mensen niet zijn aangehaakt. Onthoud: jíj bent de specialist (wat je onderwerp ook is) en dient de inhoud te beheersen, zíj moeten een besluit maken. Houd het simpel, gebruik veel kleuren en werk naar één beslispunt toe. Wanneer jij je verplaatst in hun rol en de informatie aanreikt om dat besluit geïnformeerd te maken, dan hebben jullie samen waarschijnlijk een hele leuke en effectieve tijd.

3 Mopperende monteurs maken muziek

Een klassieker van de mopperende monteur “ik ben gekomen om te sleutelen, niet om de administratie te doen”. Daar sta je dan met al je toffe plannen om data-gedreven, predictieve, hyperbolische wereld verbeterende oplossingen door te voeren (wat natuurlijk alleen maar lukt als mensen dit lijstje in gaan vullen). Vaak ligt er geen onwil achter, maar speelt er veel meer dan je je van bewust bent. Wanneer je dit merkt; don’t panic, zet je plannen even opzij en ga in gesprek op basis van open(!) vragen. Hoe meer je weet, hoe beter je jezelf in staat stelt om een oplossing te vinden die werkt voor je team.

4 Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Waarschijnlijk voor de Gen-Z’ers een openbaring, voor de oudere millennials (zoals ikzelf) zou het een belletje kunnen laten rinkelen. Het is een gevleugelde uitspraak van een media celeb in de jaren ’70. Oud, maar erg waar en nog steeds toepasbaar. Zeker als starter ga je in situaties komen waar je vaak dingen voor de eerste keer moet oplossen. Soms is dat leuk en net zo vaak kan het frustrerend zijn. Probeer bij jezelf dezelfde ‘je-ne-sais-quoi’ houding op te roepen die je ook had bij je afstuderen; toen dacht je waarschijnlijk ook bij jezelf: Wie maakt me wat?? Eigenlijk is er niks veranderd. Je staat aan de start van je carrière, natuurlijk moet je leren en gaan er ook dingen niet goed. Bij Veerenstael drukken wij onze junioren op het hart: Go fast and break things!! (je collega’s helpen je de schade te beperken😉)

5 Toon leiderschap

Qua opleiding heb ik zelf ‘the long way around’ gevolgd, van mavo tot master. Niet dat ik dat iedereen aanraad, maar ik kan hier zeker stellen: Een goede opleiding alleen leidt niet tot een glanzende carrière. Toon je echter initiatief en ben je in staat tegenslagen te verwerken tot verbetering (voor jezelf en anderen), dan is de combinatie met een goede opleiding je ticket-to-the-top. Is het niet bij deze werkgever, dan is het bij de volgende.

Wij dragen met plezier en oprechte interesse ons vakgebied maintenance management uit aan onze klanten in de productie-industrie en infra. Wil jij meer weten over carrièremogelijkheden bij Veerenstael en hoe wij jou begeleiden van junior tot volwaardig professional? Check dan onze carrière pagina of neem gerust contact op voor een kennismaking!

Deel dit bericht op

© 2024 veerenstael.nl | Cookies