Kijk mee met mijn werk als maintenance engineer

In 12 weken een kijkje in de keuken van een maintenance engineer

Hoe zorgen we ervoor dat een fabriek efficiënt draait en zo min mogelijk stil komt te liggen? Mijn naam is Bart van Donkelaar en ik werk namens Veerenstael als Maintenance Engineer bij Bunge Amsterdam.
De komende twaalf weken neem ik jullie mee in mijn werkzaamheden.

Bunge Amsterdam

Bij Bunge Amsterdam, onderdeel van de Agri-divisie van Bunge, worden sojabonen verwerkt tot sojameel en sojaolie. Het hele proces begint met het lossen van de bonen bij de haven. Schepen meren aan en de vracht wordt via schroeven richting de silo’s getransporteerd. Vanuit daar gaan de bonen naar de crushing lijnen. Hier worden de schillen van de bonen verwijderd en worden ze plat gemaakt. Waarom? Om het oppervlak van de bonen zo groot mogelijk te maken, zodat de olie later in het proces beter kan oplossen.

De platte bonen gaan vervolgens naar de extractie, waar ze worden gemengd met hexaan. Dit mengsel scheidt de bonen en de olie van elkaar. Na het scheiden worden de bonen en het hexaan weer van elkaar gescheiden. De vrijgekomen olie wordt naar de raffinaderij gestuurd. Hier kan de olie verder verwerkt worden, afhankelijk van de specifieke vraag van de klant. Het uiteindelijke product is de verwerkte olie en meel, die gebruikt kan worden voor diverse toepassingen.

Unplanned Downtime (UDT)

Als maintenance engineer heb ik de taak om verschillende onderwerpen aan te pakken. Ik zorg ervoor dat het productieproces soepel verloopt en dat eventuele onderhoud gerelateerde stilstanden tot een minimum worden beperkt.

Een belangrijke graadmeter hiervoor is de ongeplande stilstand, ook wel bekend als unplanned downtime (UDT). De naam zegt het al; dit is de tijd dat een lijn stilstaat, terwijl dit niet is gepland. Een stilstand kan verschillende oorzaken hebben, voor de maintenance engineer is uiteraard de maintenance gerelateerde stilstand het meest relevant. Hierbij wordt gekeken naar zowel een daadwerkelijke stilstand, waarbij de lijn helemaal stilstaat en periodes waarbij de lijn langzamer heeft gedraaid dan normaal.

Storing afgenomen

Elke twee weken zit een multidisciplinaire groep samen om de UDT te analyseren. De trend van de afgelopen tijd wordt doorgenomen en er worden opvallende zaken uitgepakt. Bij Bunge is de afgelopen periode erg gefocust op grotere stilstanden die veel downtime veroorzaakten. Deze zijn afgenomen, waardoor er nu meer aandacht kan naar de kleinere maar terugkerende storingen. Doordat er met een multidisciplinair team samengezeten wordt kan al snel worden achterhaald wat er precies is gebeurd en aan een verbetertraject worden gewerkt.

MEER LEZEN OVER BART ZIJN WERKZAAMHEDEN?
https://www.veerenstael.nl/nieuws/een-kijkje-in-de-keuken-week-2-criticality-analysis-en-week-3-bill-of-materials-bom/

Wil je meer weten over Unplanned Downtime of maintenance engineering interim opdrachten? Neem gerust contact op!

Contact
Deel dit bericht op

© 2024 veerenstael.nl | Cookies