7 onderhoud uitdagingen check bij Total Cost of Ownership

Wanneer je investeert in nieuwe apparatuur of infrastructuur, kijk je uiteraard verder dan de aanschafprijs. De werkelijke kosten van een asset worden pas duidelijk wanneer je de Total Cost of Ownership (TCO) analyseert.

Total Cost of Ownership (TCO) is een financiële schatting bedoeld om alle directe en indirecte kosten te identificeren die verbonden zijn aan de aanschaf en het bezit van een asset of systeem over de gehele levensduur. Deze berekening omvat niet alleen de initiële aankoopkosten, maar ook onderhoud, installatie, en de kosten gerelateerd aan downtime en uitval. TCO helpt organisaties de volledige financiële impact van hun investeringsbeslissingen te begrijpen, waardoor ze beter geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Van preventief onderhoud tot noodreparaties, elke activiteit heeft directe en indirecte kosten die de totale eigendomskosten beïnvloeden. Een goed onderhoudsplan kan deze kosten aanzienlijk verlagen door de levensduur van de apparatuur te verlengen, de efficiëntie te verhogen en onverwachte uitval te minimaliseren.

7 meest voorkomende uitdagingen om rekening mee te houden

  1. Realistische Kostenramingen: Vergeet niet om alle potentiële lange termijn kosten van onderhoud in je budget op te nemen. Dit voorkomt onaangename verrassingen en stelt je in staat beter te plannen. Een zichtlijn van 5 jaar werkt fijn om grote vervangingen tijdig in beeld te krijgen.
  2. Balans in Onderhoud: Hoe evenwichtig is jouw onderhoudsstrategie? Zorg dat je een gezonde mix hebt van preventief onderhoud (po) en correctief onderhoud (co) om zowel kosten te beheersen als uitval te minimaliseren. Monitor de verhouding po/co, terwijl je verbeteracties uitzet. Komt je verhouding lager dan 60/40, dan weet je dat er iets moet veranderen.
  3. Efficiënt Gegevensbeheer: Maak je optimaal gebruik van de gegevens die je verzamelt? Efficiënte data-analyse kan inzichten bieden die cruciaal zijn voor het optimaliseren van de TCO. Merk je dat analyses of rapportages moeilijk te produceren zijn omdat de data-hygiëne een probleem is? Waarschijnlijk is er verbetering mogelijk in het opstellen en (directief) aansturen werkprocessen.
  4. Anticiperen op Technologie: Blijf op de hoogte van technologische ontwikkelingen die je assets kunnen beïnvloeden. Is jouw team klaar om nieuwe technologieën te integreren? Dit is eigenlijk een voorloper op punt 1; voorbereiding op nieuwe ontwikkelingen voorkomen verrassingen en hoge aanpassingskosten.
  5. Ontwikkeling van Vaardigheden: Investeer je in de training van je onderhoudsteam? Hun expertise is essentieel om de efficiëntie hoog en de kosten laag te houden. Het is al lastig om technici te werven; door trainingen op maat aan te bieden houdt je mensen veel langer binnen. Een hoog verloop van mensen is ook nog eens ontzettend duur!
  6. Duurzaam Onderhoud: Hoe milieuvriendelijk zijn jouw onderhoudswerkzaamheden? Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar kan ook kosten besparen op de lange termijn. Een langere levensduur halen uit de installaties is misschien minder sexy dan een omschakeling naar waterstof, maar het is wel súper duurzaam.
  7. Systeemintegratie: Werk je aan de integratie van je onderhoudssystemen met andere bedrijfsprocessen? Een soepele integratie kan communicatie verbeteren en efficiëntie verhogen. Om te voorkomen dat je van de ene aanpassing naar de andere hobbelt (duur), is het verstandiger om eerst je applicatie landschap in kaart te brengen.

Heb je vragen over TCO? Neem contact op, we helpen je graag verder!

Contact
Deel dit bericht op

© 2024 veerenstael.nl | Cookies